Lekker doorgassen met de Bitri

Bitri ontstond in de jaren vijftig toen twee motorliefhebbers (Wim van der Gang en een Delftse student) een auto bouwden door twee Triumphblokken (vandaar bi-Triumph) in één frame te bouwen. Voor deze mobiel was echter geen commerciële belangstelling zodat het uiteindelijk een scooter werd die van de band rolde maar wel nog steeds met de naam Bitri. Het ging om 150 cc scooters met ILO- of Rotax-blokje en 200 cc’s met een Sachs motor (met verchroomde binnenwand !). Zij droegen allemaal eender het Bitri-logo.
Unable to Launch Flash Player
This message is being displayed because the browser was unable to load the Flash Player required to display this content.
There are several possible causes for this;
- Your current Flash Player is outdated or it is not installed on your system.
Download the latest Flash Player. - Your browser does not have JavaScript enabled, this is required to load the Flash content.
- The Theme file used to generate this site may be missing the required JavaScript to launch the Flash player.
Begin de jaren zeventig stopte de productie en is Wim van der Gang met zijn broer Jacob snoep- en sigarettenautomaten gaan bouwen. Het concept van deze automaten was toen buitengewoon innoverend. Bitri zorgde er immers voor, zoals we dat nu gebruikelijk kennen, dat de automaten altijd gevuld waren. De eigenaar van de zaak waar de automaat stond kon bij een geldlade waarin een deel van het geld viel. Bitri had een eigen mechanische munt-herkenner gebouwd die ook nog eens het geld over twee laden verdeelde. Toen in de zeventiger/tachtiger jaren er duidelijk minder werd gerookt is het bedrijf gestopt met sigarettenautomaten. De fabriek maakt op dit moment onder de naam Hiatus matrijzen door middel van hoogwaardige technieken. Het bedrijf is nu in handen van de zoons van de bedenker van de Bitri scooter die het erfgoed nog steeds koesteren ! (klik hier voor een filmpje).
Terug naar de vrachtwagenchauffeur die een centje wou bijverdienen. Hij zou 5 scooters (één 200 cc en vier 150 cc’s) verkopen en één 200 cc voor zichzelf te houden. Maar omwille van een nochtans banale fout in de elektrische leiding van die scooter verkocht hij ze uiteindelijk allemaal. Guy Lelieur kocht een 200 cc voor 8000 oude Belgische franken. Geert Elebaut, Joris Verpoest en diens Leuvense vriend kochten voor dezelfde prijs elk een 150 cc. De laatste 150 cc is tussen de plooien van de geschiedenis verzeild geraakt… Bart, die deed hem een zaak want kocht de ‘defecte’ scooter in ferrarirood en ivoor voor 6000 frank. Het fameuze elektrisch probleem was gewoonweg een draadje dat verkeerd was aangesloten waardoor de batterij niet oplaadde en dus snel opgelost!
Vooral samen met Luc (Notebaert), Geert (Elebaut) en Frank (Kesteyn) bolde hij zo wat een 20000 km, waarna de Bitri werd ingeruild voor een Bella R 203, die echter vrijwel direct na een complete restauratie gestolen werd.
Wat nu nog rest van de Bitri’s zijn enkele foto's, veel (goede) herinneringen maar vooral het logo en de naam van de club. In het logo herken je het geabstraheerde zijprofiel van een Bitri. Waar in de club tenslotte destijds overwegend scooters met Nederlandse oorsprong reden, kwam men snel op Dutchman in de clubnaam. Van 'Dutchman' naar 'Flying Dutchman' was het logische
vervolg, gezien de rijstijl die vroeger nog veel meer dan nu het best als 'stevig doorgassen' omschreven kan worden.